pondelok 19. septembra 2011

Umelý mramor

Umelý mramor vznikol začiatkom 17. storočia ako náhrada za vtedy veľmi obľúbené drahé obklady z prírodných mramorov. Používal sa na také prvky, ktorých zhotovenie z prírodného kameňa bolo pracné a nákladné, neskôr v období vrcholného baroka nahradzoval celú radu iných typov povrchových úprav, napríklad štukolustra. 
Princípom umelého mramora je farbené sadrové cesto. Príprava umelého mramora pozostáva z nasledujúcich krokov:
1. úprava podkladu
2. príprava mramorovej hmoty
3. nakladanie hmoty a hrubé zarovnanie
4. povrchová úprava: brúsenie, leštenie, voskovanie


Sadrová hmota sa mieša s glejom, aby sa dobre brúsila a leštila, a súčasne sa tak predlžuje doba jej spracovateľnosti. K príprave glejovej vody, v ktorej sa sadra spracováva sa používajú bežné kostné gleje. Glej sa máča vo vode aby napučal a potom túto zmes zohrievame v nádobe s dvojitým dnom na variči. Do gleja musíme pridať pár kvapiek dezinfekcie, aby sa zabránilo neskoršiemu plesniveniu celej zmesy. Zriedime glej s vodou a môžeme túto glejovú vodu zapracovať do sadrového prášku. Spracujeme cesto, ktoré pridávaním sadry miesime. Takto pripravené sadrové cesto môžeme zafarbiť rôznymi práškovými pigmentami, ktoré sme si pripravili s troškou vody, na farebnú pastu.

Z farebných cestíčok trháme alebo režeme rôzne veľké kúsky, ktoré ukladáme a pritláčame na vopred prichystaný podklad. Po dokončení cesto nahrubo zarovnáme a necháme vytvrdnúť. Po vytvrdnutí vyberieme produkt z formy alebo rámu, a jeho povrch začneme upravovať.

Drobné nerovnosti a trhlinky zatmelíme farebným cestom alebo redšou pastou zloženou z glejovej vody, pigmentov a sadry, necháme zatvrdnúť a začneme brúsiť pod tečúcou vodou, brúsnymi kameňmi.

Po vybrúsení, vysušíme, a napustíme mramor ľanovým olejom rozriedeným s terpentínom. Prebytočný olej zotrieme bavlnenými handričkami. Po dvoch dňoch sa mramor preleští včelím voskom rozpusteným v terpentíne alebo benzíne.

Použité fotky: archív autora



2 komentáre:

  1. Zaujímavé postupy. Bolo by prosím možné uviesť pomery výroby (príprava sádrovej hmoty, glejovej vody, spájania týchto dvoch zložiek)? Vďaka!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ak si nájdem trochu času, skúsim napísať zhruba pomery, píšem zhruba, pretože veľa vecí robím od oka, a treba si robiť skúšky, lebo každý pigment a glej reaguje inak, takže ja si robím malé skúšky a zapisujem pomery a potom podľa toho pracujem.

    OdpovedaťOdstrániť